Griekse honing, Tahin en Halva

Griekse Honing, Tahin en Halva

Verschillende zoete Griekse lekkernijen en Griekse desserts vindt u bij het Griekse Huis. Zoals Griekse honing, met verschillende smaken. Een van onze meest populaire Griekse honing is de tijmhoning. Zoetigheden zijn verbonden met het sociale leven van de Grieken, ze worden dagelijks gegeten of aan de gasten gepresenteerd.

18 Producten

Sorteervolgorde

18 Producten

Sorteervolgorde

Griekse zoete lekkernijen

Zoet staat in Griekenland synoniem voor gastvrij. Het is dan ook onbeleefd om iets zoets wat u aangeboden krijgt te weigeren. Griekse honing is een van de meest gebruikte producten en nog gezond ook. Loukoumia is een van de meest favoriete desserts. Het zijn kleine jelly blokjes gemaakt van zetmeel en suiker en bestrooid met veel poedersuiker. Te vergelijken met Turks fruit. Halva is een nootachtige, lichtzoete, kruimelige lekkernij. De meest bekende variant is de tahini halva, op basis van sesampasta of zonnebloempitten, pistachenoten, amandelen en/of pinda’s. In de basis worden de notenpasta’s gemengd met honing of suiker en eventueel nog wat chocolade, vanille of extra noten.

Griekse honing

De oude Grieken waren een van de eerste imkers, het gaat zo ver terug dat in de Griekse mythologie Zeus de bijnaam Bijenkoning kreeg. De Griekse arts Hippocrates schreef ruim 400 jaar voor Christus honing voor bij verwondingen en bij Olympische Spelen dronken de atleten water met honing. Honing wordt in Griekenland gezien als bron van wijsheid. Door de grote biodiversiteit van flora gecombineerd met de krachtige zomerzon heeft Griekenland de juiste ingrediënten voor honing. Velen zien Griekse honing als de beste van de wereld. 

Halva

Halva is een zoete delicatesse op basis van tahini; sesampasta. Verkrijgbaar in verschillende varianten, met verschillende noten en of cacao. Deze gezonde Halva zit vol anti-oxidanten, vitaminen en voedingswaarden. Halva is lekker bij de koffie of de thee, tussendoor, op een plakje brood en Halva is ook een heerlijk Grieks desser. Genoeg opties met Halva, wij eten het het liefst de hele dag door.

Loukoumia

Loukoumia kwam eind 18e eeuw Griekenland binnen. De Grieken waren meteen weg van de smaak en gingen het zelf maken met producten van hun eigen land. Zo ontstonden er verschillende versies. Zo heeft ieder gebied zijn eigen typerende smaak aan de Loukoumia toegevoegd. De bereiding van Loukoumia wordt al eeuwen op dezelfde traditionele manier gedaan en worden generaties lang doorgegeven. De hoofdbestanddelen van Loukoumia zijn water, suiker en zetmeel. Deze worden in een oude bronzen ketel gekookt, op een bepaalde temperatuur, in ingebouwde haarden. Voor de smaak worden er verschillende ingredienten toegevoegd, de meest bekende zijn roos (de rode Loukoumia), bergamot (groen) en mastiek/mastiha (oranje/geel). Daarna worden ze op houten borden gelegd, bedekt met bloem, om 24 uur af te koelen. De volgende dag worden ze in vierkante blokjes gesneden, gemengd met suiker en klaar gemaakt voor verkoop. Ook Loukoumia is een heerlijk Grieks dessert.