LET OP ! i.v.m. vakantie worden bestellingen vanaf 6 september pas verwerkt na 2 oktober.

Griekse marmelade, jam en gelei

Jam en marmelade zullen u waarschijnlijk bekend voorkomen. De “glykó tou koutalióu” (letterlijk: zoet van de lepel) zijn vruchten, groenten of zelfs noten in suikerstroop bereid. Deze Spoon sweets (lepelsnoepjes) is een welkomstzoetigheid, geserveerd op een klein bordje met een lepeltje als gebaar van gastvrijheid in Griekenland. Vaak samen met koffie of een ijskoud glas water, koekjes en loukoumi.

10 Producten

per pagina
Sorteervolgorde

10 Producten

per pagina
Sorteervolgorde

Spoon sweets 

Eeuwenlang was conservering een noodzakelijk onderdeel van de oogst - het was de enige manier om overtollig vers fruit en groenten zo lang mogelijk te laten meegaan. Op basis van historische referenties weten we dat de meest gebruikelijke conserveringsmethoden het in de zon drogen van fruit en groenten waren of het conserveren ervan in honing of druivenmelasse (petimezi), waarbij meestal het fruit eerst werd gekookt.De oude Grieken maakten iets dat melimilon (μελίμηλον) werd genoemd: kweepeer gekookt in wijn en vervolgens geconserveerd in honing. Door dit gerecht te maken, werd pectine, een belangrijk ingrediënt bij het maken van marmelade, ontdekt. Later, met de komst van suiker naar deze kant van de wereld en de geleidelijke daling van de prijs, begon de conservering in suikersiroop.

 

Gluka koutaliou

Spoon sweets worden overal in Griekenland bereid en elke regio of elk eiland heeft zijn eigen speciale smaken. Het eiland Andros staat vooral bekend om de lepelzoete van hele, onrijpe walnoten gemaakt met honing en kruidnagel. Op Andros en Tinos maken ze citroenbloemlepel zoet. Op Kos, Nisyros en Santorini vullen ze kleine tomaten met een hele amandel en kruiden ze met kruidnagel. Het eiland Aegina staat bekend om hun pistache-sweet spoon, gemaakt met onrijpe pistachenoten, terwijl het eiland Milos bekend staat om een lepel-zoet gemaakt met pompoen en geblancheerde amandelen, ook bekend als koufeto. Op het vasteland zijn de dorpen op de berg Pilion beroemd om hun zoete appellepel van krab, terwijl de Peloponnesos bekend staat om de citrusvruchtenconserven, gemaakt met het hele onrijpe fruit, in plakjes of gewoon van de schil.

 

Loukoumi

De Spoon sweet kan ook over Griekse yoghurt worden geserveerd. Zure kersen spoon tweets worden vaak geserveerd op het traditionele ijs, op smaak gebracht met mastiha (de veel gebruikte hars uit Griekenland). Naast de spoon sweets wordt ook de loukoumi geserveerd. Beter bekend als Turks fruit, is in Griekenland ook erg populair. Meer zoete lekkernijen vindt u op de pagina van Halva en Loukoumia.