Feta

Feta

Het is bijna onvoorstelbaar, maar een paar decennia geleden was feta kaas nog vrij onbekend in Nederland. Tegenwoordig het een van de meest gekochte en gegeten kaassoorten. Griekse feta heeft lekker pit, smaakt net wat anders dan een andere kaas en past perfect in een frisse tzaziki, in een salade, een ovenschotel zoals Moussaka of door een pasta.

9 Producten

Sorteervolgorde

9 Producten

Sorteervolgorde

Hoe wordt feta gemaakt?

Traditioneel wordt feta kaas gemaakt van schapen- of geitenmelk. De varianten gemaakt van koemelk worden niet als ‘echte traditionele’ feta kaas gezien. Na het stremmen van de melk wordt de feta in een zout bad gelegd. Daar blijft het ten minste voor twee maanden inliggen zodat de feta goed kan rijpen. Zodra de feta uit de zoutoplossing wordt gehaald droogt het snel op. Zo kan de feta in plakken worden gesneden en aan de consument worden verkocht. Feta kan een pittige of een milde smaak hebben, dit is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.

 

Wat bevat feta kaas?

Feta is sinds juli 2002 binnen de Europese Unie een beschermde naam, alleen de feta kaas uit Griekenland mag ook officieel zo worden genoemd. Alle feta die u dus bij ons vindt, komt eigen uit Griekenland. Witte kaas is een alternatief voor feta dat niet uit Griekenland komt, maar deze kaas kan dus koemelk bevatten en in combinatie met allergieën kan dit niet handig zijn. Feta kaas bevat uiteraard calcium, wat goed is voor uw botten en tanden. Ook bevat het kalium, magnesium en ene beetje ijzer. Ook bevat feta kaas relatief veel natrium. Daarnaast bevat feta kaas vitamine B12, extra goed voor mensen die weinig vlees eten en vitamine D. Tenslotte bevat feta kaas vitamine A.

 

Griekse feta

Griekse feta is herkenbaar aan de witte kleur en de brokkelige structuur. Feta is zeer rijk van smaak, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig. Normaal gesproken en ook bij ons, kunt u de feta kopen in rechthoekige plakken. Zo kunt u het ook makkelijk uit de verpakking halen, verkruimelen over uw eten en bewaren. De feta kan zacht tot half hard zijn en de zoutige smaak kan mild tot scherp naar voren komen. Het droge vetgehalte van de kaas is volgens de wetgeving minimaal 43 procent, de meeste feta zit rond de 45 procent melkvet. Feta wordt alleen gemaakt en gerijpt in de door de wet bepaalde begrensde gebieden.